Het belang van periodiek isolatie onderhoud om hoge reparatiekosten te voorkomen.
Samenvatting: In dit artikel gaan we je informeren over het belang van periodiek onderhoud van isolatie bij technische installaties om hoge reparatiekosten te besparen. We bespreken Corossion Under Insulation (CUI) en hoe je dit het beste kunt voorkomen.
Leestijd: 4 minuten
We zien het tijdens onze Isolatiescans maar al te vaak in de praktijk: Corrosion Under Insulation, ofwel CUI. Een probleem dat wanneer niet opgelost tot onnodig hoge kosten zal leiden vanwege het kapot gaan van de Gekoeld Water (GKW) installatie.
Waardoor ontstaat corrosie onder isolatie en wat kun je er aan doen om het te voorkomen of vroegtijdig op te sporen en te verhelpen? Dat leggen we je graag uit in dit artikel!
Het komt helaas nog al te vaak voor dat het aanbrengen van isolatie rondom een technische installatie wordt gezien als een eenmalige exercitie. Als het is aangebracht, dan zijn we klaar is de gedachte. Echter in tegenstelling tot andere isolatiematerialen zoals in de spouwmuur of onder de vloer waar het enigszins afgeschermd zit, ligt isolatie rondom een technische installatie veelal open en bloot.
Dit maakt het gevoelig voor schade en verweer. En schade aan een materiaal dat condensvorming moet tegengaan zorgt ervoor dat het z’n werk minder goed doet. Hier kan corrosie onder de isolatie (CUI) ontstaan.
Hoe herken je corrosie onder de isolatie?
CUI ontstaat als gevolg van condens- en watervorming onder de isolatie van koud waterleidingen en appendages maar hoe herken je het? Een geluk bij een ongeluk is dat CUI vaak vrij goed zichtbaar is als het een stadium heeft bereikt waarin reparatie en herstel nog heel goed mogelijk is.
- Bij elastomeren (zoals Armaflex) kun je CUI herkennen als het isolatiemateriaal is ingedeukt, de cellen in de isolatie zijn als het ware geïmplodeerd, het veert niet meer terug als je het indrukt. Bij nog verder gevorderde schade kun je simpelweg vocht aan de buitenkant zien staan. Ook de aanwezigheid van zichtbare corrosie is een voor de hand liggende voorspeller.
- Bij glas- en steenwol is het op het oog moeilijker te zien of er CUI plaatsvindt wel kan er bij beschadigingen aan het materiaal water in de wol komen wat op termijn zal zorgen voor corrosie vorming.
Hoe voorkom je schade aan de isolatie?
Voorkomen is beter dan genezen en dat is voor wat betreft CUI goed mogelijk. Goed aangebrachte isolatie zal indien niet beschadigd zijn volledige levensduur beschermen tegen corrosievorming. Maar waar een scheur in je regenjas vocht zal doorlaten gebeurd hetzelfde bij isolatie.
En wie of wat veroorzaakt deze schade voornamelijk? De mens, maar gelukkig veelal niet opzettelijk!
We zien in de praktijk vaak dat isolatie wordt beschadigd door menselijk toedoen: door er op te staan, dingen er tegenaan te plaatsen, erop te leggen of er aan te hangen. Ook worden er vaak tiewraps gebruikt om o.a. kabels te bevestigen aan de geïsoleerde leiding. Dit alles leidt tot beschadiging of compressie van het materiaal waardoor het niet meer optimaal functioneert.
Onze tips om schade te voorkomen:
- Het begint met bewustwording bij iedereen die in de buurt komt van isolatiemateriaal; dat ze weten wat beschadiging voor gevolgen heeft en hoe het te voorkomen is.
- we zien vaak dat de ruimte waar de Technische Installatie staat ook gebruikt wordt als extra opslag ruimte, probeer dit te voorkomen. lukt dat niet zorg dan dat er niks op of tegen de installatie en leidingen wordt geplaatst.
- Gebruik isolatiematerialen die minder schade gevoelig zijn zoals bijvoorbeeld Aerofoam.
Isolatie onderhouden = besparen:
Net zoals met je auto is periodieke onderhoud van het isolatiemateriaal dus essentieel voor het vroegtijdig opsporen en voorkomen van grotere problemen en hoge kosten. CUI is in een vroeg stadium goed te behandelen en zorgt ervoor dat je niet met een kapotte GKW installatie eindigt op de dagen dat je hem echt nodig hebt.
Ons advies?
Loop met de kennis die je hebt opgedaan uit dit artikel eens een rondje langs je technische installatie om te controleren of er sprake is van beschadigingen van je isolatiemateriaal. Los van het feit dat dit hierdoor niet meer goed isoleert kan er dus ook CUI op de loer liggen. Iets gevonden? Laat het repareren door een Isolatiespecialist!
Wil je meer weten over CUI of wil je dat we je helpen met het opsporen en verhelpen ervan? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!
Meer lezen?